2019

Clos Ancestral

Negre Penedès
15 €
Antiquíssim
Celler
Família Torres
El primer vi elaborat amb Moneu
Per què Família Torres ha presentat un nou vi amb un arqueòleg? Hi ha projectes que venen de molt lluny. Als voltants del Castell de la Bleda (Santa Margarida i els Monjos - Penedès) s'hi han trobat restes arqueològiques de fa 2.500 anys. Dins el castell hi han trobat restes de sitges dels íbers, els primers elaboradors del vi, i un mur construït pels romans que servia de base d'una torre de guaita. L'enclavament ha tingut pobladors fins avui. Mentre els seus actuals propietaris, Familia Torres, acaba la feina d'arqueologia dirigida per l'arqueòleg Xavier Esteve, als voltants de la finca hi han plantat una varietat tan històrica com l'indret: la Moneu. Una varietat ancestral del Penedès i recuperada pel celler. Aquí és on s'ha presentat el nou vi, Clos Ancestral, amb visita a la vinya, passeig pel jaciment arqueològic i tast de vins.

Image

El Castell de la Bleda amb vinyes de Moneu

Judith
Judith
Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Familia Torres, ha presentat un dels seus projectes més ambiciosos. La vinya de Moneu al Castell de la Bleda mira cara a cara la vinya de Cabernet Sauvignon del Mas La Plana, que va plantar son pare. El futur acarat la història. Les varietats internacionals mirant les ancestrals. El Penedès fa anys que cerca una varietat negra identitària. Per nombre d'hectàrees les més plantades són Merlot, Cabernet i Syrah, seguida (probablement ) de l'Ull de llebre i la Garnatxa. Ara entra en joc la Moneu. Tot i que el camí no ha estat fàcil. Des dels anys 80 que Familia Torres localitza varietats ancestrals anteriors a la fil·loxera que havien quedat abandonades. Les analitza, saneja, replanta, estudia i vinifica, amb més d'una seixantena de varietats. Algunes estan molt més ben adaptades al canvi climàtic que les actuals. Per això Miquel Torres creu que "aquestes varietats són part de la nostra història. Són les varietats que plantaven els nostres besavis. Són varietats úniques, molt singulars, que no es poden trobar enlloc del món. Crec que poden donar identitat als nostres vins".  Image  

David
David
La Moneu és una varietat fresca, afruitada i amb notes de fruita vermella i espècies. Els pares del Clos Ancestral, Miquel Torres i Albert Llopart, l'han vinificat amb molta cura, després d'anys d'investigar la varietat a la vinya. Finalment han pensat que el Castell de la Bleda seria el quilòmetre zero de la Moneu, el seu santuari. L'han plantat en vas, en vinyes de producció limitada, cultiu ecològic i coberta vegetal. Tot està encaminat a poder fer vins de mínima intervenció. Fins i tot una part del raïm fermeta en cups d'argila, abans d'envellir en bótes de roure entre dos i tres mesos, per domar l'eletricitat. El cupatge final del 2019 conté Ull de Llebre i Garnatxa en una proporció molt més alta. De moment no es plantegen fer un monovarietal.

Image
Miquel Torres i Albert Llopart al Castell de la Bleda 
Color
Negre violaci
Aroma
Fruita vermella i espècies
Gust
Elèctric, afruitat, molt fresc, amb ribets de fruita vermella
Envelliment
Jove
Temps de criança
Diferents tipus. La Moneu envelleix uns tres mesos en bótes de roure usades.
Combinació
Carn a la brasa, escalivada, mongetes, botifarró, cansalada, carxofes al caliu, formatges o codony
Raïm
Ull de Llebre (50%) Garnatxa (30%) i Moneu (20%)
Viticultura
Ecològica
Comparteix aquest vi a les teves xarxes socials
Vins relacionats