Celler

Josep Foraster

Un celler familiar al costat de Montblanc
mapaMontblanc
Conca de Barberà DO Conca de Barberà
Experiències


DESCRIPCIÓ
La família és un dels trets principals del celler Josep Foraster, Montblanc. Això es nota quan els visiten. Primer perquè els enoturistes poden anar-hi amb infants: tenen una vinya àmplia a tocar del celler, i les explicacions són planeres i pedagògiques, amb un petit museu de la vinya, amb estris antics i usos propis de la pagesia. Però a Josep Foraster també són família perquè sota el mateix sostre hi viuen tres generacions de viticultors, que cultiven les seves pròpies terres i només amb aquest raïm elaboren els seus vins. De fet, un dels vins més novedosos del celler és el Julieta, el nom que comparteixen l'àvia i la neta, un monovarietal de trepat (la varietat de raïm reina de la Conca de Barberà) madurat en ous de ciment, que connecta el nou amb el vell.
Image
 
RECOMANAT
En Ricard Sebastià és un dels majors profetes del trepat que hi ha al món. Des que és al capdavant del celler (primer va començar estudiant Dret a Tarragona) ha dinamitzat la varietat autòctona de la Conca. Abans de la fil·loxera hi havia trepat a tot l'arc mediterrani, però després es va plantar de nou i ha perviscut sobretot en aquesta zona. Els pagesos la solien destinar a fer vins escumosos rosats, però des del 2004 se'n fan vins negres. El trepat és únic, una varietat fabulosa, ben adaptada al canvi climàtic i arrelada a la comarca. Dóna vins de poc color i poc grau (uns 12, quan la majoria de vins negres arriben fàcilment als 14) i és aromàtic, fragant i especiat. Des del 2009, en Ricard Sebastià l'ha treballat de moltes maneres: amb vins joves i afruitats, en bótes de roure, en ous de ciment,... i mica en mica l'ha anat domesticant. A totes les visites del celler s'acaba tastant un trepat.    
Image  
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Els encants de Josep Foraster són dins i fora. Les vinyes toquen a Montblanc, l'única població catalana que conserva intactes totes les muralles medievals, amb un ric patrimoni interior, amb torres de guaita, places, esglésies i edificis medievals. És única i plena de llegendes com la de Sant Jordi. Podeu visitar el celler com un punt de partida o per començar l'aventura turística, connectats amb la Ruta del Cister (Poblet, Santes Creus,...). Les vinyes de Josep Foraster són un encant. Passejant sobre l'al·luvió, un terra ple de sediments de les conques muntanyoses que abriguen la comarca, notareu que és una vinya bonica, passejable, molt instagràmica, envoltada d'oliveres i de cereals. Bé de gust fer-vos fotos!
Image  
PREGUNTES FREQÜENTS
Durant els mesos que duri la pandèmia, el celler Josep Foraster segueix totes les recomanacions sanitàries per garantir la seguretat dels treballadors i dels visitants. Abans de programar qualsevol visita, contacteu per telèfon o per correu electrònic. En cas que es pugui, les visites es fan en grups reduïts i adaptats a cada circumstància. Les visites es fan aprofitant al màxim l'aire lliure. Els tastos segueixen les normatives vigents en cada moment. En termes generals, les visites a Josep Foraster comencen a la vinya. Des d'allà es pot recórrer el paisatge, conèixer les varietats plantades que després tastareu al celler, descobrir la personalitat del trepat i entendre les feines de la viticultura ecològica. Després fareu un recorregut curt pel celler, que té espais per fer-hi àpats i reunions professionals. A dins, hi ha un museu petit d'estris del camp i una sala de tastos ben adaptada. La visita amb tast de dos vins costa 6€ i la que inclou el tast de 4 vins val 10€. Són vins bons, la majoria dels quals monovarietals, amb encant pels trepats i pels vins blancs de Macabeu. A la sortida podreu comprar-los per tastar a casa a preus molt raonables. Image

Adreça
Camí de l´Ermita de Sant Josep, s/n
43400 Montblanc
Google Maps

Vins recomanats del celler Josep Foraster
Comparteix aquesta destinació a les teves xarxes socials