La nova Ruta del Vi del Bages es presenta a Barcelona

27 Gener 2022
La nova Ruta del Vi del Bages es presenta a Barcelona

La nova Ruta del Vi de la DO Pla de Bages presenta a Barcelona l’oferta d’enoturisme al Bages, amb cellers, restaurants i allotjaments. ENOTURISTA us explica els seus "secrets a peu de vinya". 

NOVA RUTA DEL VI DEL BAGES

La DO Pla de Bages i l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages han presentat a Barcelona la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages. La proposta d’enoturisme pretèn atraure visitants a la comarca, per descobrir el paisatge, la natura, la biodiversitat... i els vins, a través d’una trentena d’experiències. Hi col·laboren la majoria dels cellers de la DO, restaurants, allotjaments i operadors turístics per donar a conèixer un espai que queda “a 50 minuts de la ciutat de Barcelona”, embolcallat entre la serralada de Montserrat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Prepirineu i la Serra de Castelltallat, dins del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.   

Una trentena d’experiències  

El Bages vol aprofitar el lligam amb l’àrea metropolitana de Barcelona per convertir-se en un atractiu turístic de “proximitat i sostenibilitat”. Així ho ha resumit el conseller de turisme comarcal, Agustí Comas, durant la presentació de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages a la Casa Amatller del Passeig de Gràcia de Barcelona. “El tresor del Bages són les construccions de pedra seca del costat de les vinyes. Són construccions úniques, que no hi ha enlloc més del món, que expliquen la història vinícola del Bages”, segons Comas. El Consell Comarcal -a través de Bages Turisme- i la DO Pla de Bages han confeccionat aquesta Ruta, que a principis de 2022 compta amb 32 membres, la meitat dels quals són els cellers de la DO Pla de Bages, conjuntament amb restaurants, allotjaments o empreses de serveis.
Image

Agustí Comas, conseller comarcal de Turisme del Bages

HISTÒRIA DE LA VINYA AL BAGES

La DO Pla de Bages és una de les més petites del país, amb una quinzena de cellers i tres viticultors sense cellers. La majoria són projectes petits, com el celler Fargas-Fargas de Salelles, on hi treballen Quim Fargas i a la seva dona, Rosa. Per Fargas “tots els cellers que estem a la Ruta podem donar a conèixer de la mà el món del vi i de la vinya, els nostres productes, que són excel·lents”. El viticultor considera que “la història del Bages és la història de la vinya”, i creu que amb aquesta Ruta es pot reivindicar. 

Image
Quim Fargas, del celler Fargas-Fargas

el Bages per descobrir

En Narcís Lupon, del celler Collbaix-El Molí, de Rajadell, a prop de Manresa, considera que “encara hi ha molta gent que ha de descobrir el Bages” i els anima a fer una visita. “Penso que els cellers ho estem fent molt bé”, creu Lupon, que aplaudeix la creació de la Ruta del Vi del Bages. Afegeix que l’enoturisme anirà a més i que “si ho fem bé (i crec que anem en aquest camí) el Pla de Bages pot ser un lloc vitivinícola molt important. Hem d'aprofitar-ho! Tenim de tot: bons vins, bona gent i bon paisatge”.
Image

Narcís Lupon, del celler Colbaix-El Molí.


ON MENJAR AL BAGES? 

El Bages disposa d’una gastronomia singular. Un dels atractius de visitar la comarca és gaudir de l’anomenat ‘Rebost del Bages’, una sèrie de productes singulars, que es poden tastar en alguns dels restaurants adscrits a la Ruta del vi del Bages, com el Mas de la Sala, un hotel amb restaurant a Sallent. En Christian Betoret considera que “és molt important el producte que podem trobar a l’hort, al regadiu de la Sèquia, com l’albergínia blanca, que és una varietat autòctona, tomàquet excel·lent, mató de Montserrat,... i sempre acompanyats dels vins del Pla de Bages, que fan un maridatge perfecte”.

Image

Christian Betoret, del restaurant-hotel Mas de la Sala

on dormir al bages? 


Al Bages hi ha una àmplia oferta per descansar, especialment cases rurals, apartaments i habitacions amb encant on gaudir de l’entorn natural. Alguns dins del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, com Ca la Julita, a Castellbell i el Vilar, on tenen una gran relació amb el vi. L’Anna Oliveras recorda que “hi ha tantes coses per descobrir al Bages, que potser amb un dia no en tindran prou”. Així que aquesta hostelera recomana “combinar la Ruta del Vi amb la gastronomia, el patrimoni...” i la resta d’oferta cultural per fer una escapada de cap de setmana.

Image

Anna Oliveras, de la casa rural Ca la Julita

Picapoll, varietat insígnia

El Bages té milers de construccions de pedra seca, declarades patrimoni de la Humanitat per al UNESCO. Actualment es conserva l’esperit i s’aposta per vins singulars i de qualitat. “El Bages és una terra de vins innata, des dels romans fins avui”, resumeix la secretària de la DO Pla de Bages, Eva Farré. La Denominació d'Origen potencia les varietats autòctones. La gran insígnia és la Picapoll blanc (també n’hi ha de negre, però menys) i el Mandó, “al costat de varietats internacionals que van venir als anys 80 i que s’han adaptat tan bé al nostre territori que ens fa dubtar quines són més autòctones que les altres”. El Bages té dos vins de finca qualificada.
Image

Eva Farré, secretària de la DO Pla de Bages

marca pròpia a nivell mundial

La majoria dels cellers del Bages són petits o mitjans. Però també hi ha projectes amb una llarga història, capdavanters en enoturisme. A l’Oller del Mas, als afores de Manresa, tenen celler, restaurant, un munt d’activitats de salut i benestar i fa poc que han incorporat cabanes de luxe per a pernoctacions. En Manel Colmenero considera que “la Ruta del Vi del Bages donarà coherència i homogeneïtat per a construir una marca pròpia, que sigui reconeguda a nivell mundial”. Colmenero veu com una avantatge “ser pocs, ben avinguts i diversos, perquè cadascú aporti el seu gra de sorra i que la gent pugui conèixer el cor de Catalunya”.
Image

Manel Colmenero, de l'Oller del Mas, durant la presentació de La Ruta del Vi del Bages

passió a la ruta del vi del bages

A Abadal, a Santa Maria d’Horta d’Avinyó, hi ha un dels cellers amb més tradició de Catalunya. La masia Roqueta data del S.XII i conserva intacte la història vinícola del Bages, amb vins i amb varietats de vinya. Èrica Peraza d’Abadal creu que “el Bages és passió i història pel món del vi”. . “El que fa especial al Pla de Bages és les vinyes a prop dels boscos, de parcel·les petites, cadascuna és única, i són territoris irrepetibles” i recorda que abans de la fil·loxera és dels llocs on hi havia més vinya plantada a Catalunya.

Image
Èrica Peraza, de Vins Abadal.

atractius turístics del bages

El Bages disposa d’atractius turístics com la ciutat de Manresa (que enguany celebra els 500 anys de l’entrada d’Ignasi de Loiola a la ciutat), el Castell de Cardona i la muntanya de sal, el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o l’omnipresent serralada de Montserrat. Tot i que les barraques de pedra seca que els pagesos van construir a mans nues amb els rocs del bosc es reivindiquen dos segles després com el gran tresor de la Ruta del Vi del Bages. Probablement sigui la història més bonica i més trista del vi català

Image
Visita a les Tines de Vall del Flequer

Abans que la fil·loxera arribés a Catalunya els viticultors del Bages van arribar a cultivar més de 27.000 hectàrees de vinya. Més que a cap altre lloc del país. La demanda de vins a França, on l’insecte ja havia arrasat els ceps, va provocar una allau de plantacions. Els pagesos construïen barraques -i fins i tot tines on fermentar el raïm!- davant de la impossibilitat de traslladar-lo en bon estat al celler. Són construccions úniques al món. Hi ha tines a la part superior d’una feixa, amb una barraca de pedra seca a la part de sota, tancada amb clau per una porta aixecades sense un gram d’argamassa. Els pagesos extreien el vi fermentat a través d’una aixeta i el transportaven en bótes de fusta. Fins i tot hi havia conjunts de tines, com famílies de pedra. Les teulades de còdols, veritables obres d’art de l’arquitectura rural, se subjectaven en una cúpula rocosa amb l’ajuda de les arrels dels lliris, que només floreixen uns dies a l’any, amb la bellesa indòmita d’un cementiri

Image

La fil·loxera no es va quedar a França i quan l’insecte va arribar a Catalunya, també va arrasar la vinya del Bages. La major part de les vinyes no es van replantar. Les barraques de pedra, les tines, es van abandonar. La majoria dels viticultors van haver d’anar a la fàbrica per sobreviure i els boscos van anar menjant les vinyes. El gran testimoni d’aquella febre de l’or són les barraques de pedra (n’hi ha 6.500 de documentades) que recorden una època en que el Bages tenia més vinya que el Penedès. La UNESCO les ha declarat Patrimoni Cultural Immaterial. Tot allò que somniavem els nostres rebesavis abans d'anar a la fàbrica, ara convertit en una Ruta del Vi.

Un article elaborat amb el suport de la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, la DO Pla de Bages i Bages Turisme.

ARTICLES RELACIONATS

Tots els articles del Pla de Bages al blog d'ENOTURISTA