Com reciclar una ampolla de vi sense deixar-te res fora?

07 Gener 2022
Com reciclar una ampolla de vi sense deixar-te res fora?

ENOIDEA

Els tres trucs per separar els elements reciclables d'una ampolla de vi o d'escumós  

Totes les ampolles de vi es reciclen al contenidor verd, que és el de triatge de vidre. Fins aquí cap novetat. Però, com reciclar correctament la resta dels elements que componen una ampolla de vi o d'escumós. Què s'ha de fer amb el tap? On reciclo la càpsula metàl·lica del coll de l'ampolla? Què passa amb l'etiqueta de paper que està enganxada al vidre? I amb els escumosos? On reciclem el morrió o la placa (en cas de no col·leccionar-la)?

 

A quin contenidor hem de reciclar l'ampolla de vi o escumós?

És molt important separar el vidre de la resta de residus. Tots els envasos de vidre, siguin ampolles de vi, ampolles d'escumós, o altres envasos de vidre en forma d'ampolla van al contenidor verd. Tot aquest vidre s'envia a la planta de triatge i el reciclatge permet donar una segona vida a les ampolles. És important tenir en compte què s'ha de separar i què no. Si l'ampolla porta una càpsula metàl·lica que envolta el coll l'heu de separar. Els taps de suro tampoc no van al contenidor verd, igual que el morrió  o la placa en el cas dels escumosos. En canvi, no és necessari que retireu l'etiqueta de paper d'una ampolla de vi o d'escumós, perquè ja ho fan a la planta de triatge.
 

Com podem reciclar el tap de les ampolles?

La majoria dels taps són de suro natural. En aquest cas, els podeu llençar al contenidor de fracció orgànica, el de color marró. Els taps de suro natural s'obtenen a partir de l'escorça d'alsines sureres, que són molt habituals a la zona de Cassà de la Selva, el Gironès i l'Empordà, on hi ha la gran indústria surera de Catalunya. Sabies que alguns cellers de l'Empordà tenen el segell "Taps de finca" per indicar al consumidor que el suro del tap prové d'alzines sureres de la seva propietat? És una manera de tancar el cercle de la sostenibilitat. Ara bé, si el tap és de plàstic l'heu de dispositar al contenidor groc, amb els envasos.

       

On dipositem la càpsula d'un vi i el morrió dels escumosos?


L'embolcall metàl·lic que protegeix el coll de l'ampolla es pot separar fàcilment Proveu d'estirar-lo cap amunt amb el puny de la mà tancada. És molt fàcil que el desenfundeu. Aquest coll i la corona que hem tallat abans de servir el vi van a parar al contenidor groc, que és el de triatge d'envasos. Aquí es on es dipositen els plàstics, els tetra briks i les llaunes. Si consumiu vi en llauna o en tetra brik (bag in box) també heu de reciclar en aquest contenidior el vostre envàs. Així mateix, en el cas dels escumosos, podeu separar el morrió que sosté el tap de suro i la placa al contenidor groc. Tot i que la majoria dels consumidors col·lecciona les plaques de cava. Abans de reciclar-ho us agrairan que la guardeu per a la seva col·lecció.