Sis cellers per visitar mentre feu activitats esportives

13 Gener 2022
Sis cellers per visitar mentre feu activitats esportives

#ENOARTICLE

Sis cellers per fer enoturisme actiu i cremar calories abans del tast de vins

És possible fer enoturisme, tastar vins i cruspir-nos les delícies de cada territori al mateix temps que fem una activitat esportiva? La resposta és "és clar que sí". S'anomena "enoturisme actiu". Podeu visitar un celler mentre feu una activitat, com caminar, pedalar, córrer o fins i tot baixar un avenc. Us hi atreviu? Aquí van sis cellers per visitar mentre feu esport.   


Mas Blanch i Jové - La Vinya dels Artistes

Lloc: La Pobla de Cérvoles (Les Garrigues) Lleida.
Per a més informació i reserves visiteu Mas Blanch i Jové a ENOTURISTA.
Image
Anirem a fer un passeig bonic! Mas Blanch i Jové és un celler molt reconegut de la DO Costers del Segre pels seus vins de muntanya i per La Vinya dels Artistes: una quinzena d'obres d'art de grans artistes, exposades enmig de la vinya. I en aquest entorn, us proposem fer un esmorzar de pagès. Al celler, us preparen tot: l’esmorzar i una taula entre vinyes i obres d’art. Estovalles, embotits i formatges artesans de la zona, pa de pagès, tomàquets, oli verge extra de les oliveres de secà, ametlles seves (torrades o garrapinyades), amb dues copes perquè degusteu una ampolla dels vins del celler on més il·lusió us faci. Nosaltres vam esmorzar sota 'La sarganeta' de Carles Santos, una barca situada sobre una olivera, entre moltes altres. Un esmorzar memorable enmig del camp. 

Després segueixes amb el passeig, totalment al teu aire. És fàcil perquè hi ha una aplicació de mòbil que us va guiant pels punts on es troben aquestes obres d’art. Hi ha exposades obres de Josep Guinovart ('L'Orgue de Camp i Porta al camp), Cap de bou de Joan Brossa, la Donga d'Evru, La finestra de Papillon de Gregorio Iglesias.  La ruta és senzilla, camins planers, la pot fer tothom  Un dels cellers més recomanat per viatjar amb menors. Al final del passeig hi ha una àrea infantil i un celler ple d'obres d'art, on podreu degustar els seus vins de muntanya
 

Celler Pascona - Walking tour

Lloc: Falset (Priorat) Tarragona.
Per a més informació i reserves visiteu Celler Pascona a ENOTURISTA.
Image

Ara us proposem un passeig una mica més… canalla, en el bon sentit de la paraula! Un passeig esquitxadet amb vi, al celler Pascona. Amb el “Walking Pascona” no se us assecarà la gola en cap moment, tot i que hi ha una mica desnivell! És un tomb per la finca a les afores de Falset mentre es van tastant els vins als peus de la vinya on neixen. És una volta 100% a l'aire lliure, pensada per grups reduïts, amb distàncies de seguretat i màxima ventilació. Cinc minuts després d'haver començat la visita ja tastes el primer vi, i vas caminant i vas tastant fins a 4 referències. És divertit i molt artesanal. Les visites les fa Toni Ripoll, que és el propietari i viticultor, i et va explicant la història del celler, de la terra, dels vins que tenen històries divertides. Coneixes la Maria Ganxa, que forma part de la mitologia de la zona i que és un dels seus vins, que va ser considerat el millor vi negre jove de Catalunya als Premis Vinari.

Cada estació de l'any la vinya canvia, ofereix nous colors. A cada estació el Toni canvia els vins que tastem: durant els mesos de fred vins càlids, amb estructura i cos. Durant els mesos de primavera i estiu vins frescos i aromàtics. En Toni transmet la passió i l'inconformisme per fer vins que defineixin molt bé el paisatge de Pascona, una finca diversa i rica, amb tres tipus de sóls (argila, granit i llicorella) que li permeten elaborar vins blancs, rosats, negres, dolços i rancis amb estil propi.
 

Albet i Noya - La Ruta del Fanio

Lloc: Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès) Barcelona.
Per a més informació i reserves visiteu Albet i Noya a ENOTURISTA.
Image

El celler Albet i Noya representa el Penedès més autèntic i desconegut. Una de les seves vinyes més emblemàtiques és la vinya del Fanio, situada a les muntanyes d'Ordal i on neix un dels vins més apreciats del celler: El Fanio. Us proposem fer La Ruta del Fanio. Hi ha dues opcions: fer-ho al teu aire amb un mapa, o amb algú del celler. També podeu escollir entre un recorregut de 3 o de 5 quilòmetres. Quan arribes a la vinya, és un lloc màgic, amb una vinya envoltada de parets de pedra seca tradicional i vistes al Penedès. Allà trobes un cistell amb productes ecològics i de proximitat (fuet, formatge amb valors, carquinyolis Escalfet i codonyat amb nous) amb una ampolla fresca d'El Fanio. Una ruta còmoda, fàcil, bonica per fer sense presses, envoltats de ceps i boscos

I tornada al celler: una masia envoltada de vinyes, a diferents alçades, en una geografia molt pròpia de les muntanyes d'Ordal. És un celler pioner en vinyes i vins ecològics, des dels anys 80 i és una gran manera de conèixer i entendre el Penedès en un celler molt prestigiós de la zona
 

Eudald Massana - Ruta amb bicicleta

Lloc: Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès) Barcelona.
Per a més informació i reserves, visiteu Eudald Massana a ENOTURISTA.
Image
Ens quedem a la mateixa zona, al Penedès, i pugem a la bicicleta, convencional o elèctrica. Al celler Eudald Massana es poden llogar aquestes bicicletes durant 3 hores, per exemple. I amb un mapa pots fer rutes per l’entorn i acabar fent un aperitiu al celler amb els seus vins i caves ecològics i aliments de proximitat, ecològics i sostenibles. És una família autèntica, que us obre les portes de casa seva. Impagable. La imatge és molt bucòlica, una masia pairal envoltada de vinyes, boscos, turons. És una postal del Penedès més ancestral

Eudald Massana és amor a la terra, a la viticultura dels avantpassats, a prestar atenció a les llunes i fer la mínima intervenció possible al terrer. La visita és una escapada natural fantàstica, una desconnexió com una casa de pagès, per tastar vins i caves amb valors, envoltats d'una banda sonora d'ocells qualsevol dia de l'any.
 

Avenc del Garraf

Image

Una proposta pels més aventurers! A Olesa de Bonesvalls, el celler Avenc del Garraf fa tastos de vins dins d’un avenc (que és una cavitat natural). La seva proposta és que us endinseu en un avenc al Parc Natural del Garraf, fent ràpel i baixant a 16 metres. Quan ja hi ets fas un tast de 4 vins i caves a l'interior i veure les similituds entre els avencs i la cava del celler. Després ho rematem amb una visita al celler. És una activitat d’unes 4 hores apte per a tots els públics: infants i grans! I no cal experiència prèvia en muntanya.
 

Clos Dominic

Image


Tornem a passejar al Priorat més autèntic: a Porrera hi ha un celler que fa visites tots els dies de l’any: Clos Dominic.  La visita és molt autèntica i un bon lloc per descobrir què és la viticultura heròica. El passeig el fas amb el propietari i viticultor, Paco. Es camina entre ceps antics que estan penjats -literalment- de les feixes. Raïms petits, plantats sobre un terra de llicorella, que fa vins potents i saborosos. Veient com de difícil és collir el raïm, entendreu els preus d’un vi del Priorat (i tant de bo el seu valor!) Després de la passejada, per tots els públics, nens, cotxets i gent amb mobilitat reduïda, es visita el celler i degustació de tres vins, amb pa i el seu oli i embotits.