Montse Nicolàs: "A 'La Carretera del Vi' fem enoturisme per conservar el paisatge"

21 Desembre 2021
Montse Nicolàs:

ENOENTREVISTA

Montse Nicolàs: "El més divertit de 'La Carretera del Vi' és que els 13 cellers que en formem part són molt diferents entre nosaltres"

La Carretera del Vi és la única wine road de l'Estat. Recorre 35 quilòmetres del Penedès: des de Sant Martí Sarroca fins a Sitges, passant pel costat de 13 cellers molt diferents entre sí, que s'han unit en una iniciativa d'enoturisme molt potent i diversa. Fa uns mesos els Premis Vinari la van reconèixer com la millor iniciativa d'Innovació i Dinamització Enoturística dels Premis Vinari Turisme de Barcelona. En parlem amb la seva presidenta, Montse Nicolàs, que també és la propietària del celler Masia Torreblanca.

Què és La Carretera del Vi?

És una antiga ruta, que ja existia des de l’època dels romans, i es va mantenir en l’Edat Mitjana. Anava des de l’interior del Penedès, on hi ha la zona més muntanyosa i més interna de Sant Martí Sarroca, fins al mar, a Sitges. En aquesta ruta hi ha molta història, molta cultura, molta vitivinicultura i un paisatge impressionant.

Per què la feien servir els romans?

Per transportar vi. A l’interior sembla ser que és on es collia el raïm, i potser també es premsava. Segurament a Vilafranca es feia una parada i s’unien els raïms. S’hi elaboraven els cupatges... o el que es fes en aquella època, perquè tot s’està estudiant. Sabem que després sortien cap a Sitges i des d’allà es on salpaven els vaixells cap a la Mediterrània. Posteriorment cap a les colònies d’ultramar.  

Com se us acut?

Ara fa cinc anys, un grup de cellers vam decidir fundar la primera wine road de l’Estat. La idea és que la gent condueixi al llarg de 35 quilòmetres, gaudeixi i pugui seguir una ruta històrica mentre visita cellers. Per nosaltres el més important és el paisatge. Per això fem enoturisme: per conservar el paisatge. 

I tot plegat, en una ruta lineal: des de l’interior fins al mar?

Sí, i pel camí triar els cellers que vols visitar. Ara mateix som 13 els que formem part d’aquesta ruta. La Carretera del Vi recorre 7 municipis, que ens han donat molt de suport en aquest projecte. A part passem per cinc museus. Ara estem mirant d’unir-hi també la gastronomia, per donar continuïtat al que és el Penedès.

Com proposeu fer la visita?

Ara tenim un sistema que a la gent li agrada molt: els donem un passaport. És un document físic, com si fos un passaport de debò, però és de La Carretera del Vi. La gent sol començar per un celler i va visitant d’altres. 

I com han de ser aquestes visites?

A cada celler trien l’activitat que volen fer. Un cop feta els segellem el passaport per aquella visita. Quan han fet sis cellers, o 12 cellers, tenen una caixa sorpresa amb diferents productes dels cellers visitats. Ara la gent li fa molta il·lusió. Fins i tot hi ha gent que ha acabat el passaport i l’ha tornat a començar! 

Com s’aconsegueixen els passaports?

Pots aconseguir-lo en qualsevol dels cellers. És a dir, entres a la nostra web (www.lacarreteradelvi.com). Allà hi ha tots els cellers participants. Pots trucar-nos, dir que vols fer la ruta. I cada celler us la pot explicar. Quan vas al primer celler i fas la visita, et posen el primer segell.

Les visites es poden fer de manera discontínua o han de ser totes de cop?

Les pots fer al teu aire. Hi ha gent que en fa una, i al cap d’uns dies, setmanes o mesos en fa una altra. També sabem de gent que en dos o tres dies ha fet 7 0 8 cellers. Això ja depèn del temps de cadascú.

Image

Montse Nicolàs en el moment de recollir el guardó dels Premis Vinaris 2021 (foto: 'La Carretera del Vi')


La gràcia és que cada celler és diferent, que no s’assemblen els uns als altres?
 
Sí. Per mi és el més apassionant, el més divertit. Cada celler té una història completament diferent. Cada celler té les seves pròpies branques. De vegades et centres més en la vinya, en la història. De vegades et centres més en una depenent del dia o de la gent. Cada celler és totalment diferent i això és el més divertit. 

Què us diuen els visitants?

Molts se sorprenen quan descobreixen que, en 35 quilòmetres, hi hagi cellers tan diferents, amb històries tan diferents. 

Orgullosament diferents, però units. I això és fàcil?

La veritat és que estem molt units. Jo sóc molt entusiasta. Fa uns mesos ens vam trobar tots per celebrar una guardons i estem tots molt units, anem tots a l’hora. Creiem que es pot guanyar fent força, explicant el territori, i crec que junts millor que sols.

És un missatge a tenir molt en compte a les zones on es fa enoturisme...

L’experiència d’aquests cinc anys ens avala. Hi ha cellers grans i petits. En els més petits sol ser el propietari, o l’enòleg, qui fa les visites. I som majoria. A mi em suposa un gran orgull veure que 13 cellers anem a l’hora. Al món de la pagesia, de vegades, és una mica difícil confiar en el veí. Però si hi ha bona fe, intencions i il·lusió de vegades les coses es treballen.

Els Premis Vinari, que cada any atorga la revista Vadevi, us ha reconegut com una de les millors iniciatives del 2021. Com heu rebut aquest premi?  

La veritat és que no ens ho esperàvem, però ho hem rebut amb molta il·lusió. Ens ha donat molta força. Sobretot quan és una feina que fas entre 13. Els cellers estaven molt contents amb el premi, perquè no és només un reconeixement individual i això encara ens fa més feliços, perquè cada celler és, com hi diria, del seu pare i de la seva mare, saps? La gent està contenta i els cellers molt orgullosos de formar part del grup. A mi això m’emociona i als cellers, també.
 

 

Quins són els cellers de La Carretera del Vi?

Cava & Hotel Mastinell
Bodegues Pinord
Colet
Família Torres
La Xarmada
Finca Viladellops
Hospital de Sitges
Mas Bertran
Masia Torreblanca
Parès Baltà
Puig Batet
Rovellats
Torre del Veguer


Escolta l'entrevista a la presidenta de 'La Carretera del Vi', Montse Nicolàs, que vam fer al programa de ràdio 'El podcast de l'Enoturista'.