Ester Garcia: "Fa molt que fem vi, però molt poc que fem enoturisme"

13 Desembre 2021
Ester Garcia:

ENOENTREVISTA

Ester Garcia: "En enoturisme hem de deixar de dir 'així és com ho hem fet sempre'"

L'Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, és el Hogwarts del vi. Un espai únic, on des de fa uns quants anys s'han format els nous talents de l'enoturisme a Catalunya, sense trucs de màgia. Els professors s'esforcen a transmetre un aprenentatge seriós, professional i multidisciplinar d'un àmbit que, com recorda sempre la seva directora, Ester Garcia, és massa nou com per tenir una gran literatura. Per això tot el que passa a l'Escola d'Enoturisme posa en dubte les estructures tancades i convida a repensar el món del vi i del turisme cada dia, per seguir perfeccionant, amb la mateixa expertesa amb què elaborem el vi. 

Com ha començat el curs 2020-2021?

Molt intens, amb moltes propostes i moltes idees.

Ha sigut complicat tornar a arrencar les classes presencials després de l’emergència sanitària?

No, perquè tothom tenia moltes ganes. Tothom estava molt content: tant docents com alumnes. Fer formació en molts moments és compartir. Compartir des de la presencialitat no té res a veure en compartir des de la distància.

Per què és tan important en el sector de l’enoturisme que ens formem?

L’enoturisme és un sector molt nou. Fa molt que fem vi, però vendre el vi amb una visió enoturística fa molt menys. Hi ha zones de Catalunya que tenen més tradició, com pot ser el Penedès o l’Empordà,...

És un sector que canvia?

Els models de negoci canvien. Els interessos dels del públic i de l'entorn del que ens ha passat canvia. I la formació, en molts moments, ens permet parar, compartir, conèixer aquests indicadors i repensar propostes noves. Actualitzar-se forma part d'apropar el nostre producte al màxim de públic possible.

A vegades, treballar en enoturisme ha estat sinònim de poca preparació? 
 
Sí, i crec que una altra de les coses que havia passat és que et deien “Aixi és com ho hem fet sempre” i ho hem de deixar de fer. A vegades no incorporaven elements que milloressin l’eficiència, que et fan conèixer altres propostes, que poden ajudar a pensar, a actualitzar, a modernitzar, i al final assolir nous reptes. 

Quins reptes ha d’afrontar un alumne que vingui a l’Escola d’Enoturisme? 

Tenim diferents reptes, perquè tenim diferents tipus d’alumnes. Al cicle formatiu de Grau Superior de Guia d’Enoturisme l’alumne té un títol de tècnic Superior en Turisme. Per tant, nosaltres no només pensem en enoturisme, sinó en tot l’abast  de la promoció turística, de la gestió del producte, de la qualitat, de l’avaluació,...

I en la comunicació?

Molt especialment en els temes de comunicació. Que sapiguem explicar en persona, a través de les xarxes, des de la web, que la nostra imatge arribi al client. Perquè al final el que volem és que s’enamori de casa nostra, del nostre producte, i que el recordi.

Un guia turístic ben format acabarà donant millors fruits que un només amb experiència?

Nosaltres pensem que sí. Els alumnes que han acabat l’Escola han pogut continuar treballant en el sector. Altres han anat a la universitat. El cicle formatiu es fa amb modalitat dual. Això vol dir que primer l’alumne passa bastantes hores a classe, de manera més intensiva, per incorporar coneixement. I a segon curs fa 1.000 hores de pràctiques remunerades en empreses. 

Remunerades?

L’alumne pot acabar cobrant uns 5.500 euros durant les seves pràctiques, fent un cicle formatiu a l’escola. Pot tenir el primer contracte i la primera feina pagada. És una manera de donar valor al que està fent, que és formar-se, és aprendre. Però també incorporar altres competències laborals i professionals: responsabilitat, treball en equip,  coordinació, coneixement del sector... des de la pròpia activitat. 

Quina demanda teniu de les empreses?

Tenim més demanda d’alumnes per fer pràctiques que d’alumnes fent el cicle. De fet, l’any passat vam acabar tenint unes 30 demandes, d’empreses del sector turístic (cellers, però també restaurants) que tenen una visió enoturística per incorporar alumnes del cicle formatiu.  

Quin tipus de títols es poden treure?

El cicle superior està relacionat amb la formació reglada de la FP Dual. Però a l’Escola tenim vocació de centre integrat. Fem formació per tots els moments amb què la gent es pot trobar la seva vida laboral. 

Image

Garcia en un dels espais oberts de l'Escola d'Enoturisme, a la Wine Bussiness School de Vilafranca, seu del primer INCAVI Posa’m exemples...

Tenim formació especialitzada amb certificats de professionalitat, per aconseguir un títol professional estant a l’atur. Hi ha títols de sommelieria, de promoció turística, de gestió de viatges, de vendes turístiques, amb un certificat de professionalitat. 

També col·laboreu amb les Rutes del Vi?

Fem una feina compartida d’anàlisis de cada territori. Parlem amb l’Empordà, Terra Alta, Bages, Alella, Tarragona, Lleida, per saber què necessiten, què  pensen que és important per a les seves rutes, per al seu desenvolupament,... I intentem fer una proposta molt ajustada a  les necessitats del territori.

El sector entén que el món és canviant i que cal seguir formant-se?

El sector té molt d’interès. Hem de saber entendre el seu ‘tempo’ i la seva capacitat. Són empreses petites, amb poca capacitat per a la formació. Però sí que troben interessant els curosos i en les darreres edicions hem hagut de penjar el cartell de “complet” perquè hi havia molta demanda. 

Després de la pandèmia, creus que el món és més canviant que abans? 

La innovació forma part de l’ADN de l’Escola. Hi ha coses que canvien constantment al nostre voltant, però no ho veiem. Moltes vegades els dic als alumnes i als professors “Quan una cosa l’hem fet igual tres vegades hem de començar a canviar-la”.

Escolta la secció de ràdio que li vam dedicar a aquest article dins del programa 'El podcast de l'enoturista'.