La Guia de Vins reclama retirar les varietats foranes de les DO

16 Novembre 2021
La Guia de Vins reclama retirar les varietats foranes de les DO

LA GUIA DE VINS DE CATALUNYA I EL ROSELLÓ 2022

Els autors de La Guia de Vins reclamen que totes les varietats foranes s'emparin dins de la DO Catalunya en un termini de cinc anys

La festa anual de La Guia de Vins de Catalunya ha coincidit amb la publicació d'un assaig per "reordenar" les varietats acceptades per les Denominacions d'Origen catalanes. Sílvia Naranjo i Jordi Alcover reclamen als Consells Reguladors que, en un termini de cinc anys, deixin d'emparar varietats de raïm que els autors de La Guia consideren "foranes", com el Cabernet Sauvignon, el Chardonnay o el Verdejo. L'historiador Jordi Alcover defensa que "calia agafar el toro per les banyes" i resoldre el que considera un "trencadís" entre l'origen d'un vi i el producte final que qualifica una DO. Naranjo i Alcover proposen a l'INCAVI a la Secretaria d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural asseure's amb els consells reguladors implicats per debatre la proposta.

"Sonarà a radical, però sóc jo: no es podia esperar una altra cosa", avisava el director de La Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover, a l'escenari del lliurament de Premis de La Guia de Vins de Catalunya 2022. Després de presentar públicament un assaig de més de 120 pàgines, amb una reconstrucció històrica que es remunta als primers ceps plantats a Catalunya, passant pels remences, la fil·loxera i els nous canvis en la propietat de la terra, a finals del s.XIX, l'historiador enumera i separa les varietats de raïm tradicionals catalanes, respecte les que han vingut d'altres països, que considera foranes, com el Merlot, el Syrah, el Gewürztraminer o l'Albariño.

Image
Jordi Alcover i Sílvia Naranjo flanquejats pels guardonats de l'edició del 2022

Els autors de La Guia proposen "passar totes les varietats foranes a la DO Catalunya" en un termini de cinc anys. En aquesta conversió, proposen alternatives i compensacions econòmiques per a les Denominacions d'Origen territorials que qualifiquin varietats com el Cabernet Sauvignon, o el Chardonnay, que en alguns casos serien molt grans. Per exemple, a la DO Pla de Bages gairebé un 60% de les varietats plantades són considerades foranes pels autors de La Guia. I a la DO Costers del Segre, un 56%. A la resta de DO, el percentatge varia. La DO Empordà i la DO Alella tenen un 30%, mentre que la DOQ Priorat o la DO Penedès tenen un 25% aproximadament. En la resta de zones és menor, especialment a la DO Tarragona, que només té plantades un 10% de varietats foranes.

Image
El públic assistent a la Festa de la Guia de Vins de Catalunya va estar format per administracions i consells reguladors a les primeres fileres

Naranjo i Alcover consideren que l'acceptació de varietats considerades per ells foranes, especialment des dels anys 80 fins a la dècada del 2010, afectat l'origen i la tipicitat dels vins catalans i perjudica el seu valor final al mercat. A grans trets l'assaig defensa que els vins de varietats tradicionals, com la garnatxa, la carinyena, el xarel·lo, el macabeu o la parellada són varietats tradicionals que permeten elaborar vins amb valor afegit. La proposta la va llençar davant de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, i Carmel Mòdol, el secretari d'Alimentació. De públic hi havia la majoria de presidents de la DO catalanes, exceptuant el de la DO Penedès, una de les més afectades en la proposta. L'assaig completa per primera vegada les hectàrees totals de vinya que hi ha plantades a Catalunya, separades per Denominacions d'Origen i per varietats. Una de les conclusions més novedoses és que un 80% de ceps plantats a Catalunya són de varietats tradicionals, i que un 20% són foranes. Una xifra que, fa uns quants anys, arribava al 27%, segons els autors de La Guia.

A més, per primera vegada es fan públiques xifres de gran utilitat per entendre el sector, com ara:

Total de superfície plantada de vinya a Catalunya: 52.068, 55 hectàrees.

Un 68% són varietats blanques i un 32% són negres.

D'aquest 68%, un 60% de varietats blanques són tradicionals i només un 8% són foranes.

En canvi, del 32% de varietats negres, un 18% és tradicional i un 14% és forana.

Consulteu La Guia de Vins de Catalunya per a més informació.


Tres escumosos Corpinnat, millor vi de l'edició 2022: Gramona, Sabaté i Coca i Recaredo

És el primer cop en les 14 edicions de 'La Guia' que tres vins escumosos aconsegueixen el màxim guardó 'ex aequo'. Tampoc mai abans tres vins de la marca col·lectiva Corpinnat havien conquerit el podi amb aquesta força. Els tres van aconseguir l'estratosfèrica nota de 9,86.

Enoteca Brut Nature 2006, del celler Gramona (Corpinnat)
Reserva Familiar 2012, del celler Sabaté i Coca (Corpinnat)
i Turó d'en Mota 2007, del celler Recaredo (Corpinat)

Image

D'esquerra a dreta Jordi Alcover, director de La Guia de Vins, Xavier Gramona (Gramiona), Macarena Muñoz (Recaredo), Marcel Sabaté (Sabaté i Coca) i Sílvia Naranjo, codirectora de La Guia de Vins

L'efecte d'aconseguir un triple podi es va veure com un revulsiu pels cellers Corpinnat presents a l'esdeveniment. En l'edició de 2021 havia guanyat el millor vi de La Guia un escumós un Torelló, també de Corpinnat. El millor cava de La Guia de Vins de Catalunya 2022 ha sigut pel celler Vives Ambrós Xarel·lo Gran Reserva (amb un 9,84), la mateixa xifra que l'escumós sense DO Mas del Serral de Vins Pepe Raventós i l'Enoteca Reserva Particular 2004, de Gramona. L’Enoteca Gramona Brut Nature 2006 també ha estat escollit el Millor Vi de Cupatge Tradicional.


El millor vi negre compartit entre quatre cellers del Priorat

El Priorat és la comarca més premiada als vins negres. El guardó d'aquest any ha recaigut en quatre cellers, la majoria de la DO Montsant, i un de la DOQ Priorat.

Les Tallades de Cal Nicolau 2016, del celler Orto Vins (DO Montsant)
Scala Dei Masdeu 2016, celler Scala Dei (DOQ Priorat)
Venus de la Figuera 2017,  del celler Venus La Universal (DO Montsant)
Teixar 2016, del celler Vinyes Domènech, (DO Montsant)

La DO Monsant ha estat de les més guardonades. En especial el celler Vinyes Domènech, que també ha obtingut el guardó a Millor Vi de Garnatxa Peluda pel Teixar 2016 i Millor Vi de Carinyena negra pel Vinyes Velles de Samsó 2017.

Image
Joan Ignasi Domènech, Rita Nogueroles i Èdgar Domènech del celler Vinyes Domènech de Capçanes, un dels grans triomfadors de l'edició de La Guia de Vins 2022

El premi a millor vi brisat es reparteix pel territori

La Terra Alta, l'Empordà i el Priorat van merèixer el reconeixement a Millor Vi Brisat de l'edició, un dels nous guardons.

Trementinaire 2018, del celler Herència Altés (DO Terra Alta)
Contrapàs 2019, del celler Vinyes dels Aspres (DO Empordà)
Blanc de Closos 2019, del celler Costers del Priorat, (DOQ Priorat)

Millor Vi Blanc
Vd’O 6.18 2018, del celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)

Millor Vi Rosat
La Pell Vi Clar Parcel·la El Vinyet 2019, del celler Lagravera (Sense DO)
Quinze 2020, del celler Ramon Andreu, DO Terra Alta.

Millor Vi Ranci
Memòries del Priorat, del celler Costers del Priorat, DOQ Priorat.

Millor Vi Dolç 
Masia Pairal Can Carreras Garnatxa, del celler Masia Carreras (DO Empordà); i el Vimblanc, de Cellers Unió (Sense DO)

Image
Joan Anton Llaquet, enòleg de cellers Unió, amb el guardó a millor vi dolç de l'edició 2022.

Els guardons a millors vins monovarietals de varietats tradicionals

Millor Vi de Garnatxa Negra
Scala Dei Masdeu 2016, Scala Dei, DOQ Priorat; i Venus de La Figuera 2017, Venus La Universal, DO Montsant.

Millor Vi de Garnatxa Peluda
Teixar 2016, Vinyes Domènech, DO Montsant.

Millor Vi de Garnatxa Blanca
Decalpino 2018, Mas de l’Abundància, DO Montsant.

Millor Vi de Garnatxa Roja
Singulars Garnatxa Roja 2019, Mas Llunes, DO Empordà.

Millor Vi de Carinyena Negra
Vinyes Velles de Samsó 2017, Vinyes Domènech, DO Montsant.

Millor Vi de Carinyena Blanca
Vd’O 6.18 2018, Vinyes d’Olivardots, DO Empordà.

Millor Vi de Trepat Negre
La Fontvoltada 2018, Abadia de Poblet, DO Conca de Barberà.

Millor Vi de Macabeu
Singular Àmfora Blanc 2017, Collbaix – Celler El Molí, DO Pla de Bages.

Millor Vi de Pansa Blanca / Xarel·lo
El Badiu 2020, Vins de la Memòria, DO Alella.

Millor Vi de Xarel·lo Vermell
Vermell 2019, Can Descregut, DO Penedès.

Millor Vi de Sumoll Negre
Sumoll de Solergibert 2019, Celler Solergibert, DO Pla de Bages.

Millor Vi de Picapoll Blanc
Pla de Tudela 2019, Anna Espelt, DO Empordà.

Millor Vi de Muscat
Flor d’Albera 2018, Celler Martí Fabra, DO Empordà.

Millor Vi de Varietat Recuperada
Les Tallades de Cal Nicolau 2016, Orto Vins, DO Montsant.

Image
Foto de família dels guardonats en l'edició 2022

La Guia de Vins de Catalunya ha celebrat la seva festa anual després que l'any passat s'ajornés per les restriccions de la pandèmia. En aquesta 14ena edició s'han tastat 1258 vins a cegues, de més de 220 cellers. Només la meitat van poder assistir presencialment a la festa, amb els vins que havien estat puntuats per sobre de 9,5 punts. La gala de lliurament dels Premis de La Guia es va celebrar al Fòrum de Barcelona. La cerimònia la va conduir magistralment, de manera divertida i amena la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras, acompanyada pels directors de La Guia, Silvia Naranjo i Jordi Alcover. Durant la cerimònia s’ha fet entrega també del Premi Honorífic, que en aquesta edició ha estat per a Joan Juvé Santacana, president de Juvé & Camps.

Image
Joan Juvé, segon per l'esquerra, flanquejat per Jordi Alcover, Carmel Mòdol i Sílvia Naranjo