Les Grands Buffets de Narbona: escapada pels amants del vi

12 Octubre 2021
Les Grands Buffets de Narbona: escapada pels amants del vi

#ENOESCAPADES

Les Grands Buffets de Narbona és encara més espectacular el 2021. Descobreix les novetats!

Després de sis mesos de tancament obligat per la pandèmia, el que per a molts és considerat el millor bufet lliure d'Europa ha obert de nou les portes l'1 de juliol de 2021. Ho fa amb una inversió de més de 3,5 milions per aplicar les mesures sanitàries necessàries. Durant la pandèmia han creat dos nous espais: Le Salon Doré i l'Espace Glacier. El restaurant manté el Rècord Guinnes per la major col·lecció de formatges del món: 111 varietats, que podreu tastar amb vins i champagnes a preus de productor. És una aventura enoturística de primer nivell, a dues i escaig en tren des de Barcelona (menys encara des de Girona i Figueres) que atrau milers de catalans a l'any. 

 

"Un luxe a l'abast del gran públic"

Així els agrada vendre's. Fer un àpat a Les Grands Buffets costa 42,90€ per persona. És un preu únic per menjar tots els plats del bufet sense límit com, formatges, ostres, llagostes o salmó fumat. Els infants entre 6 i 10 anys paguen la meitat: 21,40€, i els menors de 6 anys no paguen, sempre que vagin acompanyats d'un adult amb reserva. A l'entrada us demanaran un document d'identitat per provar l'edat del menor. Els preus estan actualitzats en la data de publicació de l'article. Consulteu si hi ha canvis en les tarifes aquíImage

La carpa reial estil Louis XVI és un dels espais més espectaculars del restaurant


Un dels majors atractius per un amant del vi és accedir a una carta amb més de 70 referències de vins francesos i champagnes a preus de productor. És a dir, molt més econòmics dels que el trobaríeu en una botiga o en un supermercat. Per exemple, si demaneu un champagne Mumm Cordon Brut Rouge que a Amazon costa 36,80€ a Les Grands Buffets pagareu 25,00€. Seguiu llegint per saber la resta de coses que un amant del vi hauria de saber quan vagi al restaurant.

Els dos periodistes d'ENOTURISTA escrivim aquest reportatge convidats (tot pagat) per l'agència de comunicació Tryptic. L'escapada que us explicarem inclou el viatge d'anada i tornada amb tren d'alta velocitat de Renfe-SNCF, una visita de dues hores a la ciutat de Narbona i dinar a Les Grands Buffets. Contractar aquest viatge surt per un mínim de 120€ per persona, buscant la tarifa més econòmica i reservant amb mesos d'antel·lació.


Per què té el record Guinnes del món?

Per la major col·lecció de formatges en un restaurant del món! T'imagines quants? 111 varietats diferents. Entre elles n'hi ha una d'origen català, el Tomme; i tres més d'espanyol: manxec de 4 mesos, de 12 mesos i Cabrales. Cada dia 4 persones es dediquen a col·locar meticulosament 500 quilos de formatge en prestatgeries que ocupen 30 metres lineals. Aquesta part del restaurant és un plató, on desfilen els millors formatges del món. Anualment es consumeixen 35.000 quilos de formatge. La inversió anual és de més de 400.000€. Les Grands Buffets és el paradís de l'amant dels formatges.

Image
Els formatges estan situats en diferents prestatgeries d'una mateixa sala, a talls o sencers, amb les seves etiquetes de plàstic per poder-los identificar al plat


Els formatges estan estrictament etiquetats. Al costat de cada plat hi ha targetons de plàstic perquè els poseu al costat del formatge i els pogueu identificar un cop a taula. Un dels jocs més divertits amb què ens van sorprendre als periodistes és presentar-nos una taula amb 10 formatges diferents (i una copa de champagne) perquè juguéssim a identificar-los. 


Com són els nous espais de Les Grands Buffets? 

Espectaculars. El dinar a Le Salon Doré és un viatge als palaus francesos, com Versaïlles. Aquesta sala està dedicada a Jean de La Fontaine, el pare de les fàbules més famoses de la literatura francesa. La nova sala, inaugurada l'1 de juliol de 2021, té capacitat per uns 75 comensals. La decoració està feta amb 18.000 fulles d'or a les parets (com les que es feien servir per decorar els palaus). A les parets hi trobareu pintures inspirades en Jean-Baptiste Audrey, l'il·lustrador dels contes del s.XVIII de La Fontaine. Menjareu entre parets daurades i làmpares gegantines de cristall.

Image
El Salon Dore és un dels espais més novedosos del restaurant, on el comensal se sent que menja com en un palau


L'altre dels nous espais us deixarà el cor glaçat (en el millor sentit de l'expressió). L'Espace Le Glacier és un escenari refinat pels amants de les delícies gelades. Entre miralls daurats, marbre, frescos, motllures i esplèndides vitrines hi trobareu grans clàssics de les copes de gelats: Pêche Melba, Poire Belle Hélène, Coupe Mont Blanc, Coupe Colonel, profiterols casolans o Irish Coffe... acompanyat de Chantilly! La nova gelateria evoca l'atmosfera de les cases més selectes de París. Dos professionals ofereixen les especialitats casolanes de gelat.

Aquests espais se sumen als espectaculars llocs que ja han convertit el restaurant en una llegenda. Hi ha tres grans salons: les sales Clape i Corbiere, que són els menjadors principals; el Jardí, que només està obert uns mesos a l'any i la increïble Carpa Reial, una reproducció de com eren els àpats del Rei Sol a França, amb làmpades de cristall i mobles antics, reproduccions del seu menjador aristocràtic.
 

Quines són les novetats culinàries que no et pots perdre?  

N'hi ha moltes i depèn de cada comensal. Però nosaltres us en recomanem unes quantes. La més espectacular és el 'Canard au sang', un plat d'ànec, que representa una de les receptes més emblemàtiques de la cuina tradicional francesa. Els cuiners de Les Grands Buffets es van formar expressament a Rouen, respectant el ritual ancestral dels Maîtres Canardiers. La recepta es presenta davant dels comensals. Si us agraden els plats refinats, també us recomanem Le Liévre a la Royale, una altra de les joies de la ha gastronomia francesa, inspirada en una recepta del segle XIX. Els amants de les emocions fortes podeu visitar l'impressionant celler de maduració per acomodar les costelles de vedella Simmenthal. Cadascuna pesa 4 quilos. Aquestes peces gegantines, així com els productes de la rostisseria (xai o porcella) es presenten i es tallen en increïbles taules de servei, amb pesades safates de marbre, inspirades en les que rebien els convidats en els grans àpats del Renaixement francès, el s.XVII.

Image
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, la llagosta imperial, un impressionant 'canard', la llebre a la Royale i una ostra farcida


A Catalunya la idea de bufet està més o menys associada a un restaurant de benzinera; a França, no. Els cambrers vigilen que el menjar que es posi als plats no excedeixi del que bonament es pot menjar. És obvi que a Les Grands Buffets no hi sortiràs amb gana, però en paral·lel hi ha una delicada xarxa que evita el malbaratament alimentari. És una qüestió cultural que va començar el 1989. Segurament és l'essència, una filosofia que l'ha fet únic. A finals dels 80 Louis Privat, un actor, va decidir obrir aquest restaurant. Pretenia recuperar els plats de la cuina tradicional francesa, que són patrimoni immaterial de la UNESCO.

Image
Els cuiners del restaurant preparen alguns dels plats en directe pels comensals, com aquest espai d'elaboració artesanal de creps Suzette amb plàtan flambejat


A Les Grands Buffets hi ha un aparador de la taula francesa, prestigiada al llarg del S.XVIII i XIX. Si hi arribes fascinat per la quantitat de plats hi sortiràs convençut per la qualitat.  Els foies són excel·lents. La torre de llagosta és un dels set monuments de la humanitat. I la Rostisserie és senzillament un gran plató de televisió on us cuinen en directe plats de carn i peix. Si sou amants de les postres, heu de tastar les crepes acabades de fer i deixar-vos encisar per una font de xocolata.


Els vins de Les Grands Buffets

Les Grands Buffets té un model de servei de vins senzillament impecable. Podeu tastar fins a 70 referències, només de vins sud-oest de França. A copes, en un dispensador, podeu seleccionar el vi i pagar-lo amb una targeta del restaurant. El preu de les copes va dels 2,60€ fins als 39€. Hi ha un arc de vins a l'alçada dels plats: blancs, rosats, negres, dolços i escumosos.  Al costat de cada ampolla hi ha la copa de cristall corresponent, amb una etiqueta amb el nom del vi, del productor i el preu de l'ampolla. Si voleu demanar una ampolla la pagareu al preu que la compraríeu al celler. Atenció que diem preu del celler, no de la botiga! Aquesta és la revolucionària diferència. A França els elaboradors venen al seus cellers per sota del preu de la botiga, que pot arribar a ser un 40% més car pels marges dels distribuïdors. Les Grands Buffets és la botiga de vins més rendible de França. Si compres una caixa de sis vins et regalen l'ampolla del dinar. 

Image
Els vins es venen a copes en un dispensador automàtic. A la part de dalt hi ha les copes de cristall, amb les etiquetes amb el nom del vi, del productor (sempre de la zona) i el preu de l'ampolla

França la cultura del vi és una mica diferent a la nostra. A grans trets, heu de saber que hi ha dues grans classes de denonimacions d'origen, les AOP (Appellation d’Origine Protégée) que és una marca europea i les IGP (Indication Géographique Protégée), equivalents a les nostres Denominacions d'Origen. A Les Grands Buffets només hi ha vins de quatre departaments francesos: Pyrénés-Orientales, Aude. Hérault i Gard. Tot i així podreu trobar-hi vins de 23 AOP (incloent Champagne, que és la única excepció de proximitat) i 6 IGP diferents. A la carta fa mal als ulls veure que els vins més subtils (que tenen un raïm vermell) es descriuen com a "delicats i femenins". Sent capdavanters amb tantes revolucions, caldria entomar també aquesta i deixar de banda aquesta descripció. Per la resta, sentim molta enveja que això no passi a Catalunya. Però malauradament no podem contrastar-ho amb els productors i elaboradors de vi, que potser tindrien una opinió diferent a la nostra.


Quanta cua hi ha per fer una reserva?

Depèn. Oi que no és el mateix si vols anar dues persones entre setmana, que 20 persones un dissabte? La llista d'espera és molt variable. Va des d'un dia fins a un any. Totes les persones han de fer reserva a la pàgina web del restaurant. La pàgina de reserves està en francès, però es pot entendre fàcilment. Primer heu de posar el nombre de comensals que seuran a la taula (inclosos menors o nadons) fins a un màxim de 20. Després heu d'escollir entre horari de migdia (midi) i vespre (soir). Els horaris del restaurant són els propis de la cultura francesa: comencen a dinar a les 12:00 i a sopar a les 19:15. Després tries el dia. Aquí ve quan el maten, com diria la meva àvia. Provem de fer reserva. A primers d'octubre, la primera taula per a dues persones seria pel 15 de desembre (un dimecres) i el primer dia de cap de setmana és pel 12 de març. Abans de seguir amb la reserva preneu nota dels horaris.

Image
Els xefs de La Rostisserie us preparen al moment una llista de plats, entre els quals s'inclouen un increïble 'canard au sang' o una gegantina costella de vedella, entre d'altres


El restaurant està obert tots els dies de l'any, de 12:00 a 13:30 i de 19:15 a 21:15. Al servei de migdia, el restaurante tanca les seves portes a les 16:30. Al servei de vespre, el restaurant tanca a les 0:00. Els comensals poden gaudir dels plats sense haver de deixar lliure la taula a una hora concreta, excepte condicions de venda específiques i ocasionals (que no s'apliquen a octubre de 2021). Els cambrers avisen en el moment en què es retiren els bufets abans de finalitzar cada servei.
 

Per què és millor anar-hi en tren que en cotxe?

El restaurant Les Grands Buffets de Narbona està a només una hora de la frontera entre Catalunya i França en tren d'alta velocitat. El restaurant té un acord amb els trens de Renfe-SNCF en Cooperació, que uneixen diàriament Barcelona, Girona i Figueres amb Narbona amb 4 freqüències diàries. Els trens surten cada dia de l'estació de Sants de Barcelona a les 8:15, 10:05 i 14:00 i triguen exactament dues hores a connectar amb l'estació de Narbona. Els preus per aquests trajectes són molt variables. La promesa de trobar viatges d'anada per 19€ (com diuen a les promocions) se'ns esvaeix  de seguida. Nosaltres no tenim targeta de fidelització ni codi de descompte. El trajecte més barat que trobem surt per uns 60€. Anada i tornada costen uns 120€ per persona (pel cap baix). Un trajecte de cap de setmana en primera classe i horaris preferents us costaria uns 178€ per persona.

Un altre dels atractius són les vistes. El trajecte és una delícia. La rapidesa de l'alta velocitat fa que només ens aturem a Girona i Figueres. Fins a la frontera el viatge és molt bonic, però millora encara més quan travesseu l'Albera. Fins a Narbona haureu de travessar les marismes del sud-oest de França. En alguns moments el trajecte resulta màgic, perquè sembla que el nostre tren viatgi sobre el mar. 

Image
El tren d'alta velocitat ens permet treballar, amb wifi, en unes còmodes butaques amb taules, un espai ideal que s'agraeix a la tornada per fer una becaina


En cotxe són unes tres hores per trajecte des de Barcelona (segons el Google Maps). A banda del temps, la benzina i el desgast del vehicle, heu de tenir en compte la mandra. Fer un viatge de tres hores (sis si torneu el mateix dia) abans i després d'una gran experiència culinària fa molta mandra. L'opció del tren és més cara, sí, però viatgem en primera classe, amb seients amples, una taula per treballar i connexió wi-fi. A bord hi ha un vagó restaurant, però no el fem servir. Hi ha espai per deixar maletes. El viatge en tren d'alta velocitat representa la forma més ecològica de viatjar per a la llarga distància. Segons la nota de premsa de Renfe-SNCF en Cooperació, "el tren genera fins a 50 vegades menys emissions de CO2 que viatjar en cotxe i fins a 80 vegades menys que en avió". No aniràs en avió? Si vols arribar-hi en cotxe, el restaurante està situat a Narbona, a la rotonda de la Liberté, al complex d'oci Espace de Liberté. Pots trobar les indicacions aquí.

Image
L'entrada de Les Grands Buffets passa força desaparcebuda, però per dins és impressionant. A l'entrada us fan una prova de temperatura i us demanaran un certificat Covid o el control de les vacunes


L'arribada al restaurant pot resultar una mica decebedora. El bufet més important de la ciutat està situat en un polígon industrial, al costat de McDonald's i el Burger King, a tocar d'una piscina amb tobogans. De fet, els lavabos del restaurant es comparteixen amb un spa. Us recomanem que aneu al bany abans d'entrar. D'una altra manera haureu de sortir del restaurant en ple àpat. A l'entrada sempre hi ha cua. Una reserva a Les Grands Buffets s'ha de fer amb temps. 
 

Què més puc visitar a Narbona? I a d'altres ciutats franceses?

Narbona és una ciutat del Llenguadoc. No és la més bonica de França, però no està gens malament. Hi viuen unes 50.000 persones i és la capital de la comuna occitana de l'Aude. Les Grands Buffets és el principal atractiu turístic. Si hi arribeu amb temps i en teniu ganes, podeu passar un dia gaudint dels seus encants. A nosaltres ens recull una amable guia turística de Narbona Turisme. Des de l'estació recorrem a peu una avinguda fins a la catedral de Sant Just i Sant Pastor, l'edifici més emblemàtic de la ciutat. L'atractiu està en què no està acabada. La part del culte sí que està plenament construïda. Passegem per l'absis, per l'interior de la catedral i per un claustre assoleiat. Després arribem a la plaça principal, on hi ha el Palau dels Arquebisbes, amb una part antiga d'origen romà. De fet, l'edifici dóna a l'antiga Via Domitia, construïda pels romans quan van conquerir la Gàl·lia d'Asterix, que es va redescobrir el 1997.

Image
Un dels encants de la catedral de Narbona és el seu aspecte inacabat per fora. A dins tenen un claustre espectacular i un atri gòtic fabulós 


Seguint el passeig hi ha un bonic canal, ple de barcasses, que us mena fins al mercat. És una visita insòlita, però molt recomanable abans o després d'entaular-vos. Aquí trobareu el bo i millor dels productes locals francesos (peixos, mariscs, formatges, carns, foies,...) a preus de mercat i sense l'assot turístic de La Boqueria. Ens aturem en unes fantàstiques parades de vins, on es poden tastar les referències locals. És un mercat molt gastronòmic, on la gent hi esmorza i dina amb els productes que estan a la venda. En una de les carnisseries, propietat d'un famós exjugador de l'USAP de Perpinyà. L'exestrella del rugby intercepta els talls de carns que li arriben per l'aire des de la parada del davant i els transporta, a l'altra banda del passadís, fins a una graella on els cuina. La barra està rebentada de gent. No caigueu en la temptació de menjar res: us espera Les Grands Buffets.

Des de Narbona teniu accés amb tren d'altres capitals franceses interessants, com Perpinyà, Montpeller, Nimes o Lió. Els trens de Renfe-SNCF en Cooperació uneixen Espanya i França amb alta velocitat, amb 10 freqüencies diàries i connectant un total de 19 ciutats. Si us quedeu uns dies o voleu allargar el trajecte, hi ha opcions per comprar bitllets molt recomanables.

Escolta l'entrevista a Xavier Rieiro, director de l'agència de comunicació Tryptic i responsable de premsa de Renfe-SNCF i Les Grands Buffets que li vam fer durant el programa de ràdio 'El podcast de l'Enoturista'.